Samstag, 10. Oktober 2009

hüftgold | 1 k cal p/p


Ich wurde von Julochka gefragt, ob man die ungeöffnete Milchmädchen-Dose wirklich kochen kann. | I was asked by Julochka whether it is really possible to cook sweetened condensed milk in the unopened can.


Wenn dir die Extra-Portion Hüftgold nichts ausmacht kannst du das ohne Explosionsgefahr. Einfach die geschlossene Dose und kochendes Wasser in einen kleinen schließenden Kochtopf geben und circa 1 Stunden leise köcheln lassen. | If you don't mind those extra-inches on your hip you can! Just pour boiling water into a small pan, close the lid and simmer for one hour. There is no risk of explosion (I cooked this wonderful dessert many many times so far).


Die recht flüssige und helle gesüßte Milch ist nach dieser Zeit dann karamellbraun und zäh. | After one hour you open the can and the alchemistic transformation of a bright sweet liquid is done: it became a rather thick-lish fudge-like delicacy.


In meiner Kindheit in Brasilien hörte ich, dass diese süße Delikatesse eine Hilfe beim Aufpeppeln von dünnen Kindern ohne Appetit sei. Neben reichlich Kalorien ist viel Kalzium enthalten. Bevor ich die Ultrasüßspeise nett mit ein paar Obststückchen servieren konnte, war die Dose leergelöffelt! Man kann sie also pur essen, aufs Toast schmieren, eine Torte damit füllen, einen Schokoladenkuchen bestreichen und mit Streuseln garnieren und das Ganze auch mit 1 Esslöfffel bestem Kakaopulver und/oder 5 Tropfen kbA-Orangenschalenöl abwandeln. | In my childhood days in Brazil they used to feed it to skinny children with poor appetite. Besides many calories it contains plenty of calcium. I had planned to serve it along with some piece of fruit... but we spontaneously decided to munch it right from the can. You could also spread it on cakes and toast or mix it with 1 table spoon of best cocoa powder. And/or add 5 drops of organic essential oil of orange peel. Anyhow and any way it's a nice treat for a sweet tooth...

2 Kommentare:

julochka hat gesagt…

it looks fantastic and you even leave the label on! i'll have to give it a try. i think jamie oliver had a recipe which called for it...otherwise, what do you do with it? just eat it straight out of the can? or incorporate it into some other delectable dessert? thanks for the how-to!

spudballoo hat gesagt…

Oh gosh, that looks...um...awful!! But then I don't have a sweet tooth. This reminds me, I have a post bubbling up about how babies were fed carnation milk in the early 70s in the UK. I mean tiny, newborn babies...